ایران اکسپو، بستری برای توسعه اقتصادی کشور و ارتقای امنیت ملی

رضا توفیقی، با بیان اینکه تعاملات اقتصادی قوی و پایدار یکی از موضوعات بسیار مهم در حیاتِ هر کشور به شمار میرود، اظهار کرد: توسعه روابط اقتصادی میان کشورها بدون وجود تعاملات اقتصادی مستحکم و پایدار، نهتنها امکانپذیر نیست، بلکه ادامه حیاتِ اقتصادی آنها نیز همواره با مخاطرات جدی مواجه خواهد بود.
وی افزود: این موضوع را میتوان به زندگی یک فرد تشبیه کرد؛ فردی که تعاملات ضعیف و کمرنگی با محیط یا اجتماعِ اطراف خود داشته باشد به سادگی از عرصه اجتماع حذف میشود. بنابراین، ضروری است که هر کشوری روابط اقتصادی توسعهیافتهای را برقرار کند، چرا که نبود چنین روابطی میتواند به ضرر آن کشور تمام شود.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین ابعاد توسعه روابط اقتصادی، تقویت تجارت خارجی است عنوان کرد: در این میان، صادرات به عنوان یکی از ارکان کلیدی تجارت خارجی، از جهات مختلف میتواند موجب رونق اقتصادی شود. بنگاههای اقتصادی، در سایه صادرات، به ظرفیتهای بالاتری دست یافته و با کاهش هزینههای تولید، ضمن رشد و پویایی بیشتر، به بازارهای جهانی پای میگذارند. همچنین شرکا و رقبای این بنگاهها میتوانند از طریق تعامل با بازارهای خارجی، فرآیندهای تولید خود را اصلاح کرده، محصولات بهتری عرضه کنند و در نتیجه، درک بهتری از نیازهای جهانی به دست آورند که متقابلاً موفقیتهای بیشتری برای آنها به همراه خواهد داشت.
توفیقی با تاکید بر اینکه در ایران، علیرغم محدودیتهای ناشی از تحریمها، از ابزارهای متعددی برای تقویت روابط اقتصادی استفاده میشود، اظهار کرد: در سالهای اخیر، فعالیتهایی نظیر حضور در نمایشگاههای بینالمللی یا داخلی، نقش موثری در معرفی محصولات ایرانی به بازارهای جهانی ایفا کرده است. هر اندازه این تعاملات گستردهتر شود، امکان تقویت و رشد برای بنگاههای داخلی فراهمتر خواهد بود.
وی تاکید کرد: بنگاههای تولیدی با ورود به بازارهای بینالمللی میتوانند با مقیاس بالاتر و فهم عمیقتری از فضای جهانی تولید و نهایتاً موفقیتهای بیشتری کسب کنند.
معاون اسبق سازمان توسعه تجارت ایران و رئیس اسبق کمیته صدور مجوز نمایشگاههاى کشور با بیان اینکه از منظر ملی، گسترش روابط اقتصادی بینالمللی به ویژه در شرایط کنونی اهمیت ویژهای دارد گفت: کشورهای دارای روابط اقتصادی گسترده و متنوع، آسیبپذیری کمتری در برابر فشارهای خارجی دارند و حتی از منظر امنیت ملی نیز در موقعیت بهتری قرار میگیرند. این کشورها به دلیل وابستگی متقابل اقتصادی با سایر بازیگران جهانی، به آسانی از معادلات بینالمللی حذف نمیشوند.
توفیقی ادامه داد: برای مثال، در ماههای اخیر، محدودیتهایی که توسط ایالات متحده برای برخی کشورها ایجاد شده است، نمونه بارزی از اهمیت تعاملات گسترده اقتصادی با کشورهای متنوع را نشان می دهد، در همین راستا، اهمیت رویدادهایی نظیر “ایران اکسپو” به خوبی روشن میشود.
تاثیر ایران اکسپو بر افزایش صادرات غیر نفتی ایران
توفیقی با بیان اینکه براساس آمار منتشرشده، صادرات غیرنفتی ایران در یازده ماهه نخست سال ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال گذشته اش رشد قابل توجهی داشته است، توضیح داد: این رشد که حدود ۱۶ تا ۱۷ درصد برآورد میشود، نتیجه دو عامل اصلی است؛ کاهش ارزش پول ملی که به طور طبیعی صادرات را افزایش میدهد و تلاشهایی مانند برگزاری ایران اکسپو و برنامههای مشابه که مسیر جدیدی برای معرفی محصولات ایرانی و یافتن شرکای تجاری خارجی ایجاد کردهاند.
وی با تاکید بر اینکه رشد تجارت خارجی کشور، چه با احتساب نفت خام و چه بدون آن، نسبت به سال گذشته بهبود چشمگیری داشته است، عنوان کرد: در یازدهماهه نخست سال ۱۴۰۳، تراز تجاری کشور مثبت بوده که از یک دستاورد بزرگ در حوزه اقتصادی حکایت دارد. این امر نشاندهنده بهبود موازنه و درآمدهای ارزی در بخش تجارت خارجی است؛ هر چند در دیگر بخشهای تراز پرداختها نظیر تراز حساب سرمایه یا کاهش خروج سرمایه از کشور همچنان چالشهایی وجود دارد که نیازمند توجه بیشتر است.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: به عنوان یکی از متولیان تراز تجاری کشور، اقدامات انجامشده با محوریت رویدادهایی همچون ایران اکسپو موفقیتآمیز بوده و توانسته است تجارت غیرنفتی را بهبود بخشد. برای کشوری که تحت تحریمهای شدید اقتصادی قرار دارد، چنین رشد و پیشرفتی یک دستاورد بزرگ محسوب میشود. امیدواریم در سال ۲۰۲۵، با استمرار تلاشها و بهرهمندی از حمایتهای مختلف دولتی، این روند ادامه یابد.
به گفته وی، اخیراً حمایتهای متعددی از سوی مقامات ارشد از جمله معاون اول رئیسجمهور صورت گرفته که نشاندهنده اهمیت و اولویت اینگونه اقدامات در سیاستگذاریهای کلان اقتصادی کشور است.
این کارشناس اقتصاد افزود: ایران اکسپو نشان داد که تعاملات اقتصادی تا چه اندازه میتواند در سطح کلان بر اقتصاد ایران تأثیرگذار باشد. تلاش ما این است که امسال با ایجاد انسجام بیشتر، نظم بهتر و برنامهریزی دقیقتر، هیئتهای تجاری برگزیدهای را انتخاب کنیم تا ایران اکسپو ۲۰۲۵ نسبت به دورههای پیشین موفقتر عمل کند. امیدواریم روند بهبود، ارتقا و افزایش کارایی که در دورههای گذشته شاهد آن بودهایم، ادامه یابد.