توضیحات عراقچی درباره رایزنی با روسیه در آستانه مذاکره با آمریکا/ طبیعی است که مواضعمان را با دوستانمان هماهنگ میکنیم

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران طی سفر به مسکو و در مصاحبهای اختصاصی با یک رسانه روس، درباره روابط دوجانبه و مسائل مختلف منطقهای و بینالمللی اظهارنظر کرد.
عراقچی در پاسخ به سوال مجری شبکه راشاتودی درباره روابط ایران و روسیه گفت: به نظر من روابط ایران و روسیه هیچگاه اینقدر به هم نزدیک نبوده و اینقدر مستحکم نبوده است. ما الان دارای یک معاهده جامع مشارکت راهبردی هستیم که سطح روابط ما را به سطح راهبردی ارتقا میدهد.
اقتصادنیوز: سخنگوی وزارت امور خارجه قطر ضمن قدردانی از نقش سازنده عمان در مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن درباره برنامه هستهای ایران، ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات به توافقی جامع و در راستای منافع طرفین منجر شود.
او تصریح کرد: ما همکاریهای اقتصادی خود را با توجه به تحریمها طراحی کردیم و لذا منتظر رفع تحریمها نیستیم، بلکه در همین شرایط روابط خودمان را داریم گسترش میدهیم.
عراقچی با بیان اینکه «به لحاظ سیاسی مشورتهای بین ما بسیار نزدیک است»، گفت: ما در بسیاری از موضوعات بینالمللی، مواضع بسیار یکسان و نزدیک به هم داریم. نمیخواهم بگویم هیچ اختلافی بین ما نیست. در بعضی موارد اختلاف نظر وجود دارد اما در غالب موارد ما با هم مواضع نزدیکی داریم و از همه مهمتر با هم در تبادل نظر، مشورت و رایزنی مستمر هستیم و مواضع خودمان را هماهنگ میکنیم.
وزیر خارجه ایران گفت: سفر من به مسکو، یک روز قبل از دور دوم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، نشان دهنده جدیت ما در روابطمان با روسیه است. ما دوستان خودمان را در زمان سختی، فراموش نمیکنیم؛ در شرایط سختی در کنار دوستانمان هم بودیم و الان هم طبیعی هست که مواضع خودمان را با همدیگر هماهنگ میکنیم.
ایران و روسیه بهدنبال همکاریهای درازمدت هستند
وزیر خارجه ایران درباره تصویب معاهده مشارکت راهبردی تهران-مسکو در روسیه و روند تصویب آن در ایران گفت: مجلس ایران هم طی روزهای آینده این معاهده را تصویب خواهد کرد و فکر میکنم ظرف هفتههای آینده، این معاهده اجرایی خواهد شد. این معاهده چشمانداز درازمدتی را به روابط ایران و روسیه میدهد.
او گفت: همکاریهایی که بین دو کشور وجود دارد، قبل از این معاهده شروع شده و ما الان در شرایط بسیار خوبی به سر میبریم، ولی این معاهده هم پایههای قویتری برای روابط ایجاد میکند و هم اینکه چون دوره توافق بیست ساله هست و قابل تمدید هم هست، یک چشمانداز بلندمدتی را ایجاد میکند و ضمناً به بقیه دنیا هم این پیام را هم میدهد که ایران و روسیه به دنبال همکاریهای درازمدت هستند و مسائل مقطعی نمیتواند این رابطه را دچار خدشه کند؛بنابراین معتقدم با اجرایی شدن این معاهده، مسیر همکاریهای ما قویتر و سریعتر جلو خواهد رفت.
روسیه میتواند در ادامه راه مذاکرات کمککننده باشد
وزیر خارجه ایران درباره نقش روسیه در حلوفصل موضوع هستهای ایران تصریح کرد: روسیه برای کمک به حلوفصل مسالمتآمیز این موضوع و استفاده از دیپلماسی همواره پیشقدم بوده، همواره ایدههای خوبی را معرفی کرده و در جریان مذاکرات گذشته که ما داشتیم و به برجام منتهی شد. روسیه یکی از شرکای این مذاکره بود و در طول مذاکرات هم با راهنماییها و پیشنهادات خودشان خیلی جاها راهگشا بودند و کمک کردند که ما به یک توافقی برسیم که البته آمریکا بعدا از آن خارج شد و ما فکر میکنیم روسیه بتواند کماکان به این نقش خودش ادامه دهد.
او با اشاره به دیدار روز جمعه با همتای روس خود گفت: امروز هم در صحبتهای من با آقای لاوروف و دیروز هم با رییس جمهور محترم، جناب آقای پوتین، همین نکته مورد بحث قرار گرفت که چگونه روسیه با توجه به تجربهای که در این زمینه دارد، میتواند در ادامه راه مذاکرات [غیرمستقیم] ایران و آمریکا، برای رسیدن سریعتر به یک راه حل عادلانه و توافق عادلانه کمک کند.
عراقچی در ادامه گفت: ما فکر میکنیم که آن دانش دوستان ما در روسیه، نسبت به موضوع هستهای و همچنین حضور آنها در شورای امنیت و روابط خوب ایران و روسیه، عواملی هستند که کمک میکنند، روسیه نقش سازنده خودش را در این داستان ایفا کند.
تصور نمیکنم که تهدیدات نظامی، به مرحله عملی شدن برسد
وزیر خارجه ایران در پاسخ به تهدیدات غرب علیه این کشور گفت: ما در گذشته ثابت کردیم که به زبان زور، فشار و تهدید پاسخ نمیدهیم و در مقابل تهدیدها و فشارها مقاومت میکنیم. شاید یکبار دیگر آمریکاییها خواستند عزم و اراده ما را امتحان کنند. فکر میکنم نتیجه امتحان خودشان را دیدند.
او با بیان اینکه «در دولت جدید آمریکا، سیاست حداکثری اعمال شد و تهدیدهای نظامی شکل جدیدی به خودش گرفت»، گفت: حتی آرایش نظامی در اطراف ما توسط نیروهای مسلح آمریکایی صورت گرفت اما جمهوری اسلامی ایران از هیچ یک از مواضع عادلانه و منصفانه خودش کوتاه نیامد. ما عزت، حیثیت و منافع خودمان را به خاطر فشارها و تهدیدات دیگران، زیر پا نخواهیم گذاشت. من تصور نمیکنم که تهدیدات نظامی، به مرحله عملی شدن برسد. چرا؟ چون که فکر میکنم، دنیا ما را شناخته، آمریکاییها هم ایران را شناختند که ما خوب میدانیم از خودمان دفاع کنیم.
عراقچی همچنین گفت: برای ما راه دیپلماسی باز است، اما برای راههای دیگر هم آمادگی داریم واگر به شرایط سخت منجر شود، ما راه دفاع کردن از خودمان را خیلی خوب بلد هستیم؛ بنابراین من تصور نمیکنم که انگیزهای برای عملی کردن تهدیدات وجود داشته باشد.
اسرائیل هیچ وقت قادر به حمله به ایران نیست
دیپلمات عالیرتبه ایران درباره تهدیدهای رژیم صهیونیستی علیه ایران گفت: اسرائیل هیچ وقت قادر به این کار نیست، نه در گذشته و نه اکنون و نه آینده. حتی با وجود کمک و حمایت آمریکا هم قادر به عملیات نظامی نیستند، حتی در مقابل آمریکا قادر هستیم که از خودمان دفاع کنیم و آمریکاییها هم میدانند که چگونه قادر هستیم.
او در ادامه گفت: رژیم اسرائیل هم میداند که تواناییهای ما برای دفاع از خودمان چگونه است و قدرت واکنش ما به هر حملهای چگونه است. بنابراین نه تنها اسرائیل چنین فکری را نخواهد کرد و چنین امکانی را نخواهد داشت؛ فکر میکنم آمریکا نیز وارد چنین ریسک خطرناکی نخواهد شد.
حضور نیروهای خارجی هیچ کمکی به امنیت قفقاز نمیکند
وزیر خارجه ایران در ادامه این مصاحبه و در پاسخ به سوالی درباره همکاری ایران و روسیه در منطقه قفقاز جنوبی گفت: سیاستهای ما در منطقه قفقاز به صورت هماهنگ هست؛ ما در مشورتهای دائم با همدیگر هستیم؛ از گذشته اجلاسهای مشترک با حضور کشورهای منطقه داشتیم و اخیراً ابتکاری را تحت عنوان ۳+۳ شروع کردیم که سه کشور آذربایجان، گرجستان و ارمنستان به اضافه سه کشور ایران، ترکیه و روسیه هستند. جلسات این مکانیسم، تشکیل شده، البته دوستان ما در گرجستان، هنوز تردیدهایی دارند، امیدوار هستم در جلسات آینده، این تردیدها هم برطرف شود و این موضع مشترک ایران و روسیه است که ما فکر میکنیم مسائل این منطقه، فقط با حضور کشورهای منطقه، میتواند حل و فصل شود.
او در ادامه گفت: حضور نیروهای خارجی، هیچ کمکی به امنیت در این منطقه نخواهد کرد؛ بلکه مضر خواهد بود؛ بنابراین ما فکر میکنیم در چارچوب سه به علاوه سه و در چارچوب مشورتهای دوجانبه، مسائل کشورهای منطقه قفقاز، قابل حل شدن است.
عراقچی درباره توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان نیز گفت: ما از این معاهده، پشتیبانی میکنیم و فکر میکنیم که با امضا این معاهده، منطقه وارد مرحله جدیدتری خواهد شد و ارتباطات و همکاریهای اقتصادی، سیاسی و غیره شکل بهتری به خودش خواهد دید.
عجلهای برای ارتباط با دولت فعلی سوریه نداریم
وزیر خارجه ایران درباره همکاری تهران و مسکو درباره موضوع سوریه گفت: درخصوص سوریه ما همیشه مشورتهای نزدیکی داشتیم. من به طور مفصلتر با رییس جمهور و وزیر امور خارجه روسیه صحبت کردیم.
او با بیان اینکه «تحولات سوریه، شکل نگرانکنندهای را به خودش گرفته است»، گفت: متاسفانه هم اشغال سرزمینهای سوریه توسط رژیم اسرائیل ادامه دارد و بیشتر هم شده، میزان اراضی که اسرائیل در همین مدت اخیر اشغال کرده، به لحاظ سرزمینی، حتی بزرگتر از غزه هست و این بسیار نگران کننده است. اختلافات و درگیریها در قسمتهای مختلف سوریه ادامه دارد. اختلافات بین کشورهای منطقه در خصوص سوریه هم وجود دارد.
عراقچی گفت: برای جمهوری اسلامی ایران و مطمئناً برای روسیه، صلح و آرامش، حفظ وحدت سرزمینی و حفظ تمامیت ارضی سوریه، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هست و این اهمیت برای ثبات و صلح در منطقه، بسیار ضروری است.
دیپلمات عالیرتبه ایران تصریح کرد که «ما با دولت فعلی سوریه، تعاملات و ارتباطاتی نداریم، عجلهای هم برای این کار نداریم و در گذشته به اندازه کافی ما در سوریه با دولت وقت، همکاری و حضور داشتیم که بدانیم چگونه میتوان به صلح در سوریه کمک کرد؛ اما این منوط به خواست دولت سوریه است».
ایران، چین و روسیه میتوانند گامهای موثری را در راستای صلح و امنیت بینالملل بردارند
او در پاسخ به سوالی درباره همکاریهای سه جانبه بین ایران، روسیه و چین برای مقابله با چالشهای بینالمللی گفت: این یک ضرورتی در شرایط فعلی دنیاست. ما البته مدتی است که گفتوگوهای سهجانبه بین ایران، روسیه و چین را درباره موضوع هستهای ایران شروع کردهایم و چند جلسه برگزار کردیم؛ آمادگی داریم که این گفتوگوها را ادامه دهیم و آمادگی داریم که این گفتوگوها را به موضوعات دیگر هم گسترش دهیم.
عراقچی تصریح کرد: فکر میکنم که ایران، چین و روسیه، در یک حرکت هماهنگ، میتوانند گامهای موثری را در راستای صلح و امنیت بینالملل بردارند و ما در این جهت جدی هستیم.
دنیای حاضر، تحت تاثیر رسانههای غربی و عمدتا آمریکایی قرار دارد
وزیر خارجه ایران در پایان گفت: من در ابتدای مصاحبه باید بیست سالگی شبکه راشاتودی را به شما تبریک میگفتم، من یکی از طرفداران این شبکه هستم، معمولا اخبار و تحلیلهای این شبکه را دنبال میکنم، فکر میکنم این شبکه تلاش کرده نقش موثری را در اطلاعرسانی ایفا کند.
او در ادامه گفت: متاسفانه دنیای حاضر، تحت تاثیر رسانههای غربی و عمدتا آمریکایی قرار دارد که اخبار دنیا را از زوایه خودشان البته با روشهای پیچیده منتشر میکنند و به خاطر گستردگی که دارند، سعی میکنند افکار عمومی دنیا را کنترل کنند.
عراقچی تصریح کرد: تلاش شبکه راشاتودی برای ایجاد فضای جدید و یک کانال جدید اطلاعرسانی، خیلی ارزشمند و مفید هست؛ تلاش این شبکه برای مقابله با انحصار خبری در جهان غرب، تلاش موثری بوده و امیدوار هستم به همین مسیر ادامه دهد و شبکههای ایرانی آمادگی همکاری با شما را دارند و من بری شما آرزوی موفقیت میکنم.