گزارش «اقتصادنیوز» از بازار طلا و ارز

صعود قیمت تتر به قله‌ جدید؛ اختلاف با دلار افزایش یافت/ قیمت طلا از نفس افتاد؛ قیمت سکه عقب نشست

کدخبر: ۷۱۲۳۵۲
اقتصادنیوز: بازار طلا و ارز پس از تعطیلات میان هفته، با نوسانات و تغییرات تازه‌ای مواجه شده است. تحلیلگران معتقدند عدم شفافیت در موضوعات سیاسی و اقتصادی، فضای بازار را به سمت عدم قطعیت و نوسانات شدید سوق داده است.
صعود قیمت تتر به قله‌ جدید؛ اختلاف با دلار افزایش یافت/ قیمت طلا از نفس افتاد؛ قیمت سکه عقب نشست
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان

به گزارش اقتصادنیوز، بازار طلا و ارز در نخستین روز کاری پس از تعطیلات میان هفته، با نوسانات قابل توجهی همراه شد و قیمت دلار تهران که با نوسان منفی نسبت به معاملات پشت‌خطی روز گذشته در کانال پایین‌تری بازگشایی شد، در ادامه معاملات با نوسانات مثبت مجدداً به سطوح بالاتر بازگشت. از سوی دیگر، بازار هرات همچنان تحت تأثیر تعطیلات عید فطر قرار دارد و عدم ارائه نرخ جدید در کانال نرخ‌دهی درهم نیز بر ابهامات موجود افزوده است.

با این حال، قیمت دلار تهران با نوسان منفی 250 تومانی نسبت به معاملات پشت خطی روز گذشته در کف کانال سوم کریدور دهم بازگشایی کرد و در نیمه اول معاملات در همین سطح در معامله بود و در میانه روز با نوسان مثبت تا یک کانال بالا رفت و در زمان نگارش این گزارش در پله دوم کانال چهارم کریدور دهم قرار گرفت. 

بازار هرات هم در هفته جاری به دلیل تعطیلات عید فطر تعطیل بود. آخرین نرخ دلار هرات در پله چهارم کانال چهارم کانال دهم بود.

تحلیلگران بر این باورند که قیمت دلار در مقایسه با روزهای معاملاتی گذشته حدود دو هزار تومان افزایش یافته است و اگر جزئیات دقیق‌تری از پیام‌های متقابل ایران و آمریکا منتشر نشود و طرف آمریکایی هم واکنش به نامه ایران نشان ندهد، معامله‌گران افزایشی‌ از این فضای مبهم بهره خواهند برد و قیمت دلار را به سطوح بالاتری خواهند رساند.

تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند قیمت دلار ممکن است تا پایان هفته در کانال چهارم کریدور دهم ثابت باقی بماند یا حتی به سطوح بالاتری صعود کند. در این بین، صعود طلای جهانی و عدم شفافیت در مذاکرات، به‌عنوان دو عامل محرک اصلی بازار داخلی طلا و ارز شناخته می‌شوند. با توجه به سیگنال‌های دریافتی از بازارهای جهانی و داخلی، احتمالاً روند صعودی قیمت طلا و سکه نه تنها تا پایان امروز بلکه در روزهای آینده ادامه خواهد یافت.

از سوی دیگر، کانال نرخ‌دهی درهم که از ابتدای سال 1404 هنوز نرخ نداده است، امروز هم نرخ جدیدی اعلام نکرد.

حرکت در دو سوی متفاوت؛ کاهش قیمت دلار و افزایش قیمت یورو

از سوی دیگر، بازار ارز رسمی شاهد کاهش قیمت دلار و افزایش قیمت یورو بود. براساس اعلام مرکز مبادله ایران، دلار با کاهش نسبت به چهار روز پیش، 70 هزار و 688 تومان قیمت خورد. نرخ حواله‌ای آن هم با کاهش، 68 هزار و 763تومان نرخ گذاری شد. یورو هم با نوسان مثبت 76 هزار و 828 تومان معامله شد و حواله یورو هم با افزایش 74 هزار و 735 تومان قیمت خورد. درهم امارات هم در بازار رسمی با کاهش 19 هزار و 248 تومان نرخ گذاری شد و حواله درهم 18 هزار و 723 تومان معامله شد.

جهش خیره‌کننده تتر به 106 هزار تومان؛ بیت کوین در دو راهی

به گزارش اقتصادنیوز، در روزهای اخیر بازار رمزارزها نوسانات شدیدی را تجربه کرده است. بیت کوین پس از صعود به سطوح بالاتر، به دلیل شوک‌های خبری ناشی از نطق دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا درباره سیاست تعرفه‌ای آمریکا، دوباره به محدوده‌های پایین‌تر بازگشت. از سوی دیگر، تتر به رکورد جدیدی دست یافت و فاصله قیمتی آن با دلار به حدود ۳ هزار تومان رسید.

قیمت بیت کوین که در روز دوشنبه در پایین‌ترین سطح چند روز اخیر یعنی 81 هزار و 620 دلار معامله می‌شد، طی یک روند صعودی به 86 هزار و 920 دلار رسید. این افزایش قیمت تحت تأثیر افزایش تقاضای سرمایه‌گذاران نهادی و بهبود نسبی شرایط بازار اتفاق افتاد. اما نطق اقتصادی ترامپ و اعلام تعرفه‌های جدید باعث شد بازار تحت تأثیر قرار بگیرد. سرمایه‌گذاران انتظار داشتند که ترامپ در این سخنرانی به موضوعاتی چون بیت‌کوین، بلاک‌چین و سیاست‌های دارایی‌های دیجیتال اشاره کند؛ به‌ویژه که وی پیش‌تر وعده داده بود آمریکا را به «پایتخت رمزارز جهان» تبدیل کند. اما سکوت ترامپ در این خصوص، شوک قابل توجهی به بازار وارد کرد و بلافاصله پس از آغاز سخنرانی، قیمت بیت کوین تا مرز 82 هزار و 519 دلار کاهش یافت و در زمان نگارش این گزارش، یک کانال بالاتر رفت و در سطح 83 هزار و 310 دلار قرار گرفت.

تکنیکالیست‌ها سطح حمایتی فعلی بیت کوین را 82 هزار دلار تخمین زده‌اند و معتقدند شکستن این سطح می‌تواند بیت کوین را به محدوده‌های پایین‌تر مانند 80 هزار دلار و سپس 78 هزار دلار هدایت کند. همچنین، سطح مقاومتی بیت کوین 86 هزار دلار است و در صورت عبور از این سطح، بیت کوین می‌تواند به سمت 88 هزار دلار و سپس 90 هزار دلار حرکت کند. این گروه معتقدند اگر بیت کوین بتواند از سطح مقاومتی 86 هزار دلار عبور کند، احتمال صعود به سطوح بالاتر وجود دارد؛ اما اگر 82 هزار دلار شکسته شود، احتمال کاهش بیشتر تا محدوده 78 هزار دلار افزایش می‌یابد.

در همین حال، قیمت تتر در ۲۴ ساعت گذشته بین محدوده 103 هزار و 800 تومان و 106 هزار و 418 تومان نوسان داشت و در زمان نگارش این گزارش در سطح 106 هزار و 100 تومان معامله می‌شود. این افزایش قیمت به ویژه زمانی که قیمت دلار داخلی پایین‌تر از تتر قرار دارد، توجه تحلیلگران و معامله‌گران را به خود جلب کرده است. عوامل مؤثر بر افزایش قیمت تتر شامل افزایش تقاضا به عنوان دارایی امن، نوسانات نرخ ارز داخلی و فاصله قیمتی حدود ۳ هزار تومانی میان تتر و دلار است که نشان‌دهنده نوسانات بیشتر در بازار تتر نسبت به دلار است.

تکنیکالیست‌ها سطح حمایتی تتر را 104 هزار تومان برآورد کرده‌اند و معتقدند اگر قیمت تتر به زیر این سطح کاهش یابد، احتمالاً به محدوده‌های پایین‌تر مانند 102 هزار تومان یا حتی 100 هزار تومان برسد. از سوی دیگر، سطح مقاومتی تتر 106 هزار و 500 تومان است و عبور از این سطح می‌تواند قیمت تتر را به سمت 108 هزار تومان و سپس 110 هزار تومان هدایت کند.

رکوردشکنی تتر به سطح 106 هزار و 418 تومان و فاصله قابل توجه آن با دلار تهران نشان‌دهنده افزایش تقاضا برای تتر در شرایط عدم اطمینان بازار است. معامله‌گران به دلیل عدم قطعیت‌های سیاسی و اقتصادی به سمت دارایی‌های امن‌تر مانند تتر هجوم آورده‌اند. این فاصله قیمتی می‌تواند ناشی از تقاضای بیشتر برای تتر در بازارهای غیررسمی باشد که نسبت به دلار تهران از حساسیت بیشتری برخوردار است.

عقبگرد آهسته بازار طلا و سکه در سایه رکوردزنی طلای جهانی

بازار طلا و سکه امروز شاهد هر سه روند افزایش، کاهش و ثبات در بازار بود. رکوردزنی قیمت طلای جهانی در شب گذشته، باعث افزایش قیمت طلای داخلی شد؛ روندی که در نیمه دوم تغییر کرد و کاهشی شد. سکه امامی هم با کاهش در کانال 102 میلیون تومان ماند و قیمت سایر اقلام سکه هم ثابت بود.

قیمت طلای جهانی که روز دوشنبه در سطح 3090 دلار قرار داشت و با افزایش به بالای 3100 دلار رفت و تا مرز 3145 دلار هم بالا رفت؛ بامداد امروز در پی سخنرانی دونالد ترامپ و اعلام تعرفه‌های جدید با افزایش تا سطح 3165 دلار پیشروی کرد و رکورد جدیدی را ثبت کرد. با این حال، روند افزایشی در جریان معاملات امروز تداوم نداشت و فلز زرد عقب نشینی، در زمان نگارش این گزارش در محدوده 3089 دلار قرار گرفت.

براساس پیگیری اقتصادنیوز، معامله‌گران فنی معتقدند حمایت قوی 3070 دلار برای طلا به‌واسطه تقاضای امن و نگرانی‌های اقتصادی همچنان پا برجاست. مقاومت پیش روی طلا هم در سطح 3165 دلار قرار دارد که عبور از آن نیازمند تضعیف دلار جهانی یا کاهش سود اوراق قرضه است. چشم‌انداز تصمیمات فدرال رزرو و داده‌های اقتصادی آمریکا از جمله نرخ رشد اقتصادی و تورم، می‌توانند نقش کلیدی در تعیین مسیر آتی طلا داشته باشند.

از سوی دیگر،‌ قیمت طلای آبشده معاملات را در سطح 35 میلیون و 609 هزار تومان آغاز کرد و در پی افزایش قیمت طلای جهانی صعودی شد و تا مرز 35 میلیون و 949 هزار تومان بالا رفت؛ اما در نیمه دوم معاملات، با تغییر روند کاهشی شد و در زمان نگارش این گزارش، در محدوده 35 میلیون و 739 هزار تومان قرار گرفت. هر گرم طلای 18 عیار هم با افزایش، هشت میلیون و 250 هزار تومان نرخ‌گذاری شد.

تحلیل‌گران محدوده حمایتی طلای آبشده را در سطح 35 میلیون و 600 هزار تومان پیش‌بینی می‌کنند و بر این باورند که هرگونه اصلاح تا این سطح به دلیل تقاضای بالا متوقف خواهد شد. از سوی دیگر، مقاومت کلیدی در ناحیه 35 میلیون و 990 هزار تومان می‌تواند مانع از ادامه صعود شود، مگر آنکه افزایش شدید قیمت دلار یا جهش قابل توجه طلای جهانی شرایط بازار را تغییر دهد.

قیمت سکه امامی هم امروز با کاهش 500 هزار تومانی، به 102 میلیون تومان رسید و نیم سکه و ربع سکه هم به ترتیب بدون تغییر 65 میلیون تومان و 35 میلیون تومان نرخ‌گذاری شد. قیمت سکه گرمی هم که در سال جدید بدون تغییر بوده است، همچنان دست از ثبات نکشید و در سطح 15 میلیون و 500 هزار تومان باقی ماند.

تحلیل‌گران تکنیکال محدوده 99 میلیون تومان را به‌عنوان سطح حمایتی اصلی سکه شناسایی می‌کنند و در صورت افت قیمت، احتمال برگشت از این سطح بالا خواهد بود.

از سوی دیگر، مقاومت کلیدی سکه در محدوده 103 میلیون تومان ارزیابی می‌شود. تثبیت بالای این سطح می‌تواند راه را برای صعود به کانال‌های بالاتر هموار کند. اما در صورتی که قیمت در عبور از این سد ناکام بماند، احتمال اصلاح مجدد به محدوده 99 میلیون تومان دور از انتظار نیست. معامله‌گران همچنین تأکید دارند که روند جهانی طلا و نرخ دلار، همچنان محرک‌های اصلی جهت‌دهی به بازار سکه خواهند بود.

با این همه، بازار ارز در روزهای اخیر با کاهش محسوس حجم معاملات مواجه شده و تحلیلگران معتقدند که این کاهش ناشی از نبود وزیر اقتصاد، تعطیلات طولانی‌مدت و ادامه ابهامات سیاسی اس. نبود وزیر اقتصاد به‌عنوان مهم‌ترین مقام سیاست‌گذار اقتصادی کشور باعث شده تا تصمیم‌گیری‌های کلان اقتصادی به شکل پراکنده و بدون انسجام صورت گیرد و این خلا مدیریتی فضای بازار را به سمت بی‌ثباتی سوق داده است.

از سوی دیگر، معامله‌گران ادعا می‌کنند ادامه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، به‌عنوان مهم‌ترین عامل تأثیرگذار بر روند بازار ارز شناخته می‌شود.

در این میان، فعالان بازار معتقدند اگر تغییری در وضعیت فعلی رخ دهد، کاهش نااطمینانی و بهبود انتظارات معامله‌گران می‌تواند منجر به کاهش نرخ ارز و تقویت ارزش پول ملی شود. بازارساز هم در چنین شرایطی می‌تواند با اتخاذ سیاست‌های کنترلی مناسب، نرخ ارز را مدیریت کرده و از افزایش نوسانات جلوگیری کند. اما در صورت تداوم وضعیت مبهم، احتمال افزایش تقاضا به سمت دارایی‌های امن همچون تتر و طلا بیشتر خواهد بود و بازار ارز به سمت نوسانات شدیدتر حرکت خواهد کرد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید