تأثیر گیاه خار مریم بر بهبود عملکرد کبد

موید علویان در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم به مناسبت روز جهانی کبد درباره مکملهای تولیدشده برای درمان بیماریهای کبدی نظیر کبدچرب اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 10 شرکت ایرانی داروهای گیاهی و مکملهای مرتبط با سلامت کبد را تولید میکنند. این موضوع نهتنها نشاندهنده رشد صنعت داخلی مکملهاست، بلکه میتواند اعتماد به نفس داروسازان ایرانی را نیز تقویت کند.
وی افزود: ماده مؤثره این مکملها از گیاه خار مریم استخراج میشود؛ گیاهی با گل بنفش که بهصورت خودرو در دامنه کوهستانها و کنار جادههای کشور رشد میکند. این گیاه دارای ترکیبات فعالی مانند «سیلیمارین» و «سیلیبین» است که در صورت استخراج و خالصسازی مناسب، میتوانند در بهبود عملکرد کبد بیماران مؤثر باشند.
علویان ادامه داد: حدود 20 سال پیش، شرکتهای داروسازی آلمانی برای تولید قرصهای گیاهی خود، مواد اولیه را از ایران تأمین میکردند. ایران زمانی صادرکننده این ترکیبات بوده و من باور دارم که صنعت داخلی ما در زمینه تولید فرآوردههای مکمل بر پایه ماده موثر گیاهی، توانایی رقابت و تأمین نیاز بازار را دارد اما متأسفانه بهدلیل سود بالایی که در بازار این فرآوردهها وجود دارد، برخی افراد سودجو اقدام به عرضه فرآوردههای قاچاق و تقلبی میکنند. اینجاست که نقش نظارت مؤثر وزارت بهداشت در فرایند توزیع و فروش مکملها بسیار حیاتی میشود.برخی مکملهای غیرمجاز ممکن است به دلیل وجود ناخالصیها یا فلزات سنگین، برای کبد مضر باشند.
فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد بزرگسالان تأکید کرد: مهم این است که بدانیم استفاده بیش از حد یا بدون ضرورت از مکملها، خود میتواند آسیبزا باشد. در بسیاری از موارد، فرد میتواند مواد مغذی موردنیاز بدن را از طریق تغذیه صحیح دریافت کند و نیازی به مصرف مکمل نخواهد داشت اما در مواردی که امکان تأمین نیازهای تغذیهای از طریق رژیم غذایی وجود ندارد، مکملها میتوانند نقش مهمی در ارتقای سلامت ایفا کنند.