بحران ناترازی برق، راه حل دارد

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: روند تقاضای مصرفی برق همزمان با افزایش جمعیت، رشد تکنولوژی و گسترش صنایع سبک و سنگین رو به فزونی بوده و از طرفی واحدهای عرضه برق که نیروگاهها و تجهیزات انتقال برق هستند به دلیل نبود سرمایهگذاری جدید در سالهای اخیر مستهلک شدهاند.
راهکار چیست؟
یک جواب ساده و ابتدایی این است که نیروگاه برق حرارتی بسازیم تا بتوانیم این کسری را جبران کنیم. اما لازم است جزئیات بیشتری را مدنظر قرار دهیم؛ زیرا مساله به همین سادگی نیست.
در بین انواع نیروگاههای حرارتی، نیروگاه با سیکل گازی نسبت به نیروگاه با سیکل بخار سریعتر ساخته و راهاندازی میشود و طراحی سادهتری دارد. نکته مهمتر اینکه نیروگاه گازی خیلی سریعتر از نیروگاه بخار وارد مدار میشود و اصطلاحا آماده به کار آن سریعتر است و هزینه پایینتری نسبت به نیروگاه بخار دارد. ولی از معایب این مدل نیروگاه باید به پایین بودن راندمان تولید برق، وجود خوراک برای نیروگاه و آلودگیهای شدید زیستمحیطی متعاقب آن اشاره کرد.
پس به این نتیجه میرسیم که برای اینکه بخواهیم در کوتاهمدت به حل موضوع ناترازی برق بپردازیم، یک گزینه احداث نیروگاههای گازی بهخاطر ارزانتر بودن و راهاندازی سریعتر نسبت به نیروگاه بخار برای تولید برق است.
اما قبل از اینکه بخواهیم نیروگاه گازی و نیروگاه خورشیدی را به عنوان دو راهحل در شرایط فعلی با یکدیگر مقایسه کنیم، بهتر است کمی به آمار مصرف و جزئیات بزرگترین مصرفکننده برق کشور، یعنی صنایع تولیدی بپردازیم.
از این بحث هم گذر کنیم و برگردیم به اینکه در حال حاضر برای گذر از بحران ناترازی برق دقیقا چه باید کرد؟ به گزینه نیروگاه گازی و معایب و مزایای آن اشاره کردیم. اما مزایا و معایب نیروگاههای خورشیدی چیست؟
از مزایای نیروگاه خورشیدی این است که فرآیند نصب و راهاندازی واحدهای آن کوتاهتر است؛ در حد چند روز برای نیروگاههای کوچکمقیاس و نهایتا در حد چند ماه برای نیروگاههای بزرگمقیاس، فناوری آن بومیسازی شده و حتی واردات آن از کشورهایی مثل چین که با مازاد عرضه تولید روبهرو هستند بهسهولت انجام میگیرد.
در سالهای گذشته قیمت تمامشده یککیلووات ساعت برق از انرژی خورشیدی چند برابر قیمت تمامشده یککیلووات ساعت برق از نیروگاههای گازی بود. اما به لطف گسترش تکنولوژی و تخریب خلاق شومپیتری راندمان نیروگاههای خورشیدی افزایش پیدا کرده و از قیمت آن بسیار کاسته شده است، به گونهای که تقریبا قیمت تمامشده برق در نیروگاه گازی با قیمت تمامشده برق در نیروگاه خورشیدی برابر شده و این قیمت تمامشده به زیر ۵سنت به ازای هر کیلووات ساعت برق رسیده است.
لازم به ذکر است که نیروگاه گازی را فقط در مناطق خاصی مثل بیرون از شهرها بهخاطر مساله آلایندهها میتوان احداث کرد، ولی نیروگاه خورشیدی را حتی در مراکز شهرها و پشتبامها نیز میتوان نصب و راهاندازی کرد و آسیبی هم به محیطزیست نخواهند زد. امکان نصب نیروگاه خورشیدی برای همه شهروندان فراهم بوده، ولی امکان نصب نیروگاه گازی برای همگان میسر نیست.
از معایب عمده نیروگاههای خورشیدی این است که در طول روز بسته به نقاط مختلف کشور حدود ۵ساعت زمان تابش دارند و این موضوع در مقایسه با نیروگاههای گازی که در ۲۴ساعت شبانهروز میتوانند برق تولید کنند، ضعف عمدهای محسوب میشود.
راهکار برای گذر از بحران ناترازی چنین است که سیاستگذار حوزه انرژی با تسهیل سازوکار و کسب اعتماد عمومی مردم، شرایط جذب سرمایههای کلان و خرد در حوزه انرژیهای خورشیدی را فراهم کند، به گونهای که با حداقل سرمایههای خرد زیر دههزار دلار هر ساختمان مسکونی-اداری اقدام به نصب نیروگاه خورشیدی بر پشتبام خود کند تا ضمن تامین نیاز مصرفی خود، مابقی را به شبکه تزریق کند و بفروشد.
چنانچه چنین بستری در کشور فراهم بوده و وزارت نیرو برق سبز انرژی خورشیدی را با قرارداد تضمینی ۲٠ساله به قیمت امسال هر کیلووات ساعت ۳۸٠٠تومان میخرد و سالانه این نرخ به اندازه تورم تعدیل میشود. نرخ بازگشت سرمایه حدود چهارسال به میزان سالی ۲۵درصد است و عمر مفید این نیروگاهها ۲٠سال است. برای نیروگاههای بالاتر از ۱٠٠کیلووات امکان فروش برق توسط شهروندان به بورس انرژی نیز فراهم است. تحت چنین شرایطی برق پایدار صنایع تولیدی کشور بهراحتی تامین میشود و دولت با حداقل سرمایهگذاری مشکل ناترازی را یکبار برای همیشه حل خواهد کرد.
ارسال نظر